Matkakertomus ja ihan umpimähkään !

Sydänsavon Proseniorit  kutsuu

Umpimähkään  retkelle

Tule mukaan kesäiseen seikkailuun !  Tarvitset   vain seikkailumieltä   ilman ennakkoluuloa ! Pukukoodi : siisti, ulkoiluunkin sopiva vaatetus.

Seniorikerho Sydänsavon Proseniorit                                                         Matkakertomus

Koska ohjelma oli etukäteen salattu, matkakertomus vastaa päivän ohjelmaa.

Lähtö tapahtui Leppävirralta, jonne jäsenet Varkaudesta ja Pieksämäeltä myös saapuivat  yhteiseen  seikkailuun valmiina.

Ensimmäinen pysähdys  oli Autuaankannaksella, jossa makoisten kahvien lisäksi kuulimme sisävesikalastuksesta Virmasjärvellä  ja veneily mahdollisuuksista  Virmaalta Rautalammin reittiä  Jyväskylään  ja siitä Lahteen jne. Lähellä olivat  myös kalaisat  järvet Iisvesi ja Rasvanki, Virmaan aaltoja ihailtiin kahvia juodessa.

Saavuttuamme Kuttajärven rantaan  aloitimme historiakierroksen  bussikierroksen sijaan vesibussilla/lautalla.  Syvänniemelle ensimmäiset asukkaat ovat tulleet jo 1400 luvulla,  mutta teollinen sysäys koettiin 1862, kun Kauppahuone Rosenius & Seseman perusti Syvänimelle höyrysahan.  Saha työllisti alkuun 50 miestä.  Sahan ostivat 1885 Kuopion huomattavimmat liikemiehet  Hallman. Möller ja Saastamoinen. Pietariin vietiin lankarullien raaka-aineeksi  koivukeppejä. Herman Saastamoinen havaitsi  liikematkoillaan, että rullista saa paremman tuoton  ja saha muutettiin rullatehtaaksi.  Nyt tehdas työllisti lähes 300 henkilöä.

Näimme  järveltä  tehtaan piipun, joka sijaitsi alkuperäisellä paikallaan rannalla   ja  kauniin , vieläkin käytössä olevan pitsihuvilan tehtaan läheisyydessä.

Toinen työllistäjä oli Sourun rautaruukki, jossa oli 160 työntekijää. Järvimalmia tuotiin Pielavedeltä.  Kylän väki sai myytyä omia tuotteitaan  ruukkilaisille, kylä voi hyvin. Raudan teko loppui 1908  ja rullatehdas  työllisti  väkeä edelleen. Ei puhuttu rakennemuutoksesta.

Syvänniemellä oli kaasuvalot   ja puhelinyhteys oli Kuopiossa.  Kylän rouvat puhuivat keskenään ruotsia ja herroilla piti olla konjakkikellari.  Työteliäs kansa tehtaalla teki raskasta työtä pienellä palkalla, mutta jaksoi silti harrastaa. Oli iltamia ja tansseja ja kaikenlaista urheilutoimintaa.   1920-luvulla Syvänniemelle rakennettiin kirkko.  Kului vain puolen kymmentä vuotta kun tehdas lopetettiin. Oli lamakausi.  Suurin työnantaja oli tehtaan maatila, jossa tarvittiin paljon väkeä, samoin metsätöihin.

Sotia seurasi Syvänniemen toinen nousukausi. Karttulaan sijoitettiin 200 evakkoperhettä. Kylän toiminta sai uutta puhtia.  Noilta ajoilta on muistona Syvännimen Tsasouna ja ortodoksinen hautausmaa.

Kuuntelimme mielenkiinnolla opastusta historiakierroksella ja näimme myös tämän päivän Syvänniemeä, jossa on virkeä kyläyhdistys, joka on rakentanut mm. uimarannan ja kuntoiluvälineitä  kaikille kyläläisille.   Taustalla nykyaikaiset palvelut  ja mahtava menneisyys.

Pari tuntia kestäneen  ”Kuttajärven historiaristeilyn”  jälkeen nautimme maittavan lounaan Eevantalossa, jossa kuulimme myös Eevan talon historiasta  ja tulevaisuudesta.  Omistaja aikoo  myydä kiinteistön  ja siihen on tulossa vanhusten palvelutalo.  Harmiteltiin, että  emme saa enää nauttia maukkaista tarjouksista, mutta sitten voimme  varata paikat  palvelutaloon, kun se avataan.

Siirryimme  Herman Saastamoisen kivinavettaan , jossa vielä tutustuimme  oppaan johdolla Syvänniemen kylän pienoismalliin ja valokuviin Herman Saastamoisen  ajoilta.

Päivän kulttuuritarjonnasta  vastasi  Teatteri Hermanni  tarinalla ”Mummon miljoonat ja Paavalin perinnöt”.  Esityksessä kerrottiin kaupungista muuttaneen perheen sopeutumista maalaisoloihin ja sukuyhteisöön. Esityksessä oli mukana laulua, tanssia  ja musiikkia.

Tämä  retki  toteutti toiveet historiasta  ja  kulttuurista   ja erilaisista kesämaisemista risteillen vaihteeksi  sisävesillä.  Toivottiin jatkossa lisää samanlaista  ”umpimähkään”  reissua. Todettiin, että jos ensi kesänä rahat riittävät … Palattiin kotiin samoja reittejä  kesäillan hämärissä  hyräillen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.